Ο Οικισμός
 

«Κτισμένη πάνω σ'ένα θεόρατο και ιδιόμορφο βράχο, συνδέεται με την αντικρινή της στεριά μόνο με μια γέφυρα, που αποτελεί και την μόνη προσπέλαση, την «μόνην έμβασίαν». Από τη μεριά της στεριάς ο βράχος φαντάζει έρημος. Παίρνοντας όμως κανείς τον δρόμο που περνάει στα ριζά του, δεν αργεί να αντικρύσει, σε μια καμπή, την πύλη ενός κάστρου, και τους μαιάνδρους των τειχών που ανεβαίνουν ως την κορυφή του βράχου στεφανώνοντάς τον.
Η κτίση της χρονολογείται στον 6ο αιώνα.
Την πολιτεία προσπάθησαν διάφοροι να την καταλάβουν, χωρίς όμως να το κατορθώσουν, αφού ήταν «φρούριο αδιάσειστον και απολέμιστον ανενόχλητον εκ πάσης πολεμικής μηχανής». Στα 1249 καταλαμβάνεται από τους Φράγκους και στα 1262 περιέρχεται στους Βυζαντινούς. Για σειρά ετών η Μονεμβασία ακμάζει και γίνεται σημαντικό εμπορικό κέντρο. Το «περιώνυμον άστυ» όμως στα 1446 κυριεύεται από τους Ενετούς, που την κράτησαν ως το 1540, για να την πάρει για λίγο ο Θωμάς Παλαιολόγος και να την παραδώσει στον Πάπα.. Μετά τους Βενετούς ακολούθησαν οι Τούρκοι, ο Μοροζίνης μέσα στον 17ο αιώνα και τέλος οι Τούρκοι από το 1715 ως το 1821, που την παρέδωσαν, μετά από φοβερή πολιορκία, στους Ελληνες »..
Η πόλη της Μονεμβασίας αναπτύχθηκε αρχικά στην υψηλότερη επιφάνεια του βράχου, την Άνω Πόλη, σύντομα όμως επεκτάθηκε στην Κάτω Πόλη που σήμερα κατοικείται και είναι γνωστή σε όλους μας ως το Κάστρο.
Η μακρά ιστορία της Μονεμβασίας και οι διάφοροι πολιτισμοί που πέρασαν αποτυπώνονται στα πολλά και σημαντικά μνημεία της, που κοσμούν μέχρι σήμερα την πόλη, όπως οι οχυρώσεις, τα δημόσια οικοδομήματα, οι εκκλησίες, τα παρεκκλήσια, οι κατοικίες κλπ.
Οι αλεπάλληλες φάσεις οίκησής της δεν είναι πάντοτε δαικριτές στο μνημειακό της απόθεμα, αφού έχει δημιουργηθεί ένας συχνά αξεδιάλυτος αρχιτεκτονικός και πολύ-πολιτισμικός πλούτος. Το Κάστρο συνδέεται σήμερα με τη Γέφυρα με λεωροφείο του Δήμου που εκτελεί δρομολόγια κάθε 10 λεπτά και μέχρι τις 12 το βράδυ.

Χάρτης Οκισμού
κάντε κλικ στον χάρτη για μεγέθυνση.