Ακτές για κολύμπι
 

Πορτέλο η έξοδος του Κάστρου στη θάλασσα. Επιβλητικό βραχώδες υπόβαθρο με στενή λωρίδα για χρήση των λουομένων. Περπατώντας.

Κουρκούλα
φυσικός όρμος με βράχια στο δρόμο προς τη νέα Μονεμβασιά-Γέφυρα. «Με τις μεγάλες πέτρες που διακρίνονται τριγύρω οι Βενετοί είχαν αρχίσει να φτιάχνουν μόλο, αλλά το έργο έμεινε μισοτελειωμένο. Οι λευκοί βράχοι που αναδύονται από τα βαθιά νερά προκαλούν για βουτιές και για ψάρεμα με καλάμι» . Περπατώντας ή με το λεωφορείο.

Παραλία Κάκαβου
α) στο κέντρο της σύγχρονης πόλης στη διαμορφωμένη πλάζ με ομπρέλες και ξαπλώστρες
β) στην προς βορρά συνέχεια της ίδιας παραλίας. Ομορφη τοποθεσία με ψιλό χαλίκι, κατάλληλη για παιδιά. Βουτιές από τα γύρω βράχια
γ) στον Πέρα Κάκαβο, ακόμα βορειότερα. Άλλη μια προκλητική αγκαλιά πιο απόμερη

Παραλία Πορί περίπου 4 χιλ. βόρεια της νέας πόλης. Αμμώδης παραλία με δύο ταβερνάκια. Στη βόρεια συνέχειά της υπολείμματα της αρχαίας πόλης Επιδαύρου Λιμηράς, με το καταβυθισμένο λιμάνι της.

Παραλία Ξιφιά
νότια της Μονεμβασίας περίπου 6 χιλ. Αμμώδης, αφράτη παραλία με τις ταβέρνες «Αμπελακια» και «Μελιτζανακια»

Πλύτρα εξαιρετική παραλία, με τοπίο που θυμίζει Ελαφόνησσο, στο ομώνυμο χωριό Πλύτρα (περίπου 30 χλ προς τους Μολάους). Όταν στην Μονεμβασία έχει ανέμους στην Πλύτρα έχει νηνεμία και αντίστροφα.. Προτού μπείτε στο χωριό μπορείτε να ακολουθείστε την κατεύθυνση προς ΚΑΡΑΒΟΣΤΑΣΙ. Κολυμπάτε σε αμμώδη αβαθή, καταγάλανα νερά και για φαγητό στην ταβέρνα του Βασίλη.