Η καμάρα του Αγίου Ανδρέα
 

Η καμάρα του Αγίου Ανδρέα αποτελεί μέρος των ακινήτων που περιήλθαν στην ιδιοκτησία του Βασίλη Δωροβίνη με συμβόλαιο αγοράς από την Μονεμβασιώτικη οικογένεια Γιανούκου. Η οικογένεια κατείχε τίτλο του 1860 στον οποίο αναφέρεται το συγκεκριμένο ακίνητο.
Στην Κάτω Πόλη Μονεμβασίας βρίσκονται 25 εκκλησιες και παρεκκλήσια, οι 17 από τις οποίες αποδίδονται στην Β' Ενετοκρατάι (1685-1715) όπου όλες οι αρχειακές αναφορές βεβαιώνουν την ύπαρξη μεγάλης οικοδομκής δραστηριότητας. Σε πρόσφατες μελέτες της αρχιτεκτονικής της Μονεμβασίας αναφέρεται ότι το παρεκκλήσι του Αγίου Ανδρέα ανάγεται στη Β' Ενετοκρατία από τον τρόπο κατασκευής του.
Στο παρεκκλήσι αυτό, που γειτνιάζει με τους κήπους της μητρόπολης του Ελκόμενου Χριστού, συνυπάρχουν δύο διακριτές κατασκευαστικές φάσεις, με αρχική υπόλειμα της Βυζαντινής περιόδου και παρούσα της Β' Ενετοκρατίας. Είναι κτισμένο στον απλούστερο τύπο εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής που απαντάται στην Μονεμβασία, της μονόχωρης θολοσκεπούς βασιλικής, με διαστάσεις 8,66μ χ 5,20μ. Το ιερό σχηματίζεται από ημικυκλική κόγχη, που καλύπτεται με ημισφαιρικό θόλο και ο νάρθηκας από ημικυλινδρικό θόλο. Σε εσωρράχιο αψίδας στο εσωτερικό του φέρει τοιχογραφία βυζαντικής τεχνοτροπίας με τρεις μορφές αγίων.
Η επισκευή και αποκατάσταση του μνημείου έγινε με χορηγία του Ιδρύματος Λεβέντη. Το έργο της αποκατάστασης πραγματοποιήθηκε το 1998-2002 με βάση τη μελέτη και επίβλεψη της δρα αρχιτέκτονα-αναστηλώτριας Ιωάννας Σωτηρίου-Δωροβίνη και με την επιστασία της 5ης Εφορείας Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων Σπάρτης.
Στην καμάρα καθορίστηκαν πολιτιστικές χρήσεις με ομόφωνη απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου του Υπουργείου Πολιτισμού. Ο χώρος του διατίθεται για πολιτιστικές χρήσεις ποιότητας και για μικρά συνέδρια

Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση

Η πρόσοψη του παρεκκλησίου με τον υπαίθριο φούρνο
Η κόγχη του ιερού στο εσωτερικό του παρεκκλησίου